Dokter & Bewegen / Gezonde Wijkaanpak 3 pe-punten

Symposium: Dokter & Bewegen – Gezonde wijkaanpak (GLI)  (3 PE-punten, ID-nummer: 333491).

Dit symposium heeft plaatsgevonden op 17 april 2019 in Amersfoort.  

Steeds meer huisartsen sluiten zich aan bij het DAI-netwerk en dat is mooi. Nog mooier is dat we de kennis en kunde van onze leden benutten om eigentijdse scholingen en symposia te ontwikkelen.

DAI Artsen heeft samen met huisartsen, medisch specialisten en een aantal lectoraten het symposium Dokter & Bewegen ontwikkeld. Van verschillende kanten zal de rol van bewegen behandeld worden. Uiteraard is er ook tijd voor het uitwisselen van kennis en ervaring. Op deze avond ligt het accent op beweeginterventies en de stand van zaken rondom Gecombineerde Leefstijl Interventie en multidisciplinaire aanpak binnen de zorg.

De huisarts kan het niet alleen. 

Huisartsen zien steeds meer patiënten met gezondheidsvragen waar de oplossing binnen het sociaal domein of leefstijladvisering ligt. De huisarts heeft een belangrijke aanjaagfunctie om initiatieven in de wijk op gang te brengen en 1e lijnspartijen te verbinden. De huisarts kan het niet alleen. Reden genoeg om de handen ineen te slaan met bijvoorbeeld welzijnswerkers, buurtsportcoaches, gemeente en GGD.
Datum: 17 april.  De inloop is vanaf 17:00 uur (incl. catering). Start : 18:00 uur, einde: 21:30 uur.  Seats2Meet Amersfoort CS

Sprekers:  
Matthijs van der Poel, Huisarts, over Bewegen als medicijn.
Joep Teijink, Chirurg, over Bewegen en hart en vaatziekten.
Bjarne Timonen, GZ-psycholoog, over Beweeginterventies als meerwaarde bij psychisch leed
Françoise Langens Huisarts, over Gezonde wijkaanpak.
Bas Van de Goor, Bas van de Goor Foundation

Gezondheidscentrum 3.0
Rubik Nazarian,
Frits Oosterveld

Gecombineerde leefstijlinterventies, GLI: Leefstijl leeft door Jan Willem Leidekker

Opening door wethouder Tigelaar

Dagvoorzitter: Hans christiaanse, Alles is gezondheid

Partners:  Hogeschool Saxion , Hogeschool van Arnhem en Nijmegen , Economic Board Utrecht. 

Inhoud bijeenkomst

Bewegen als medicijn door Femke van Gennip en Matthijs van der PoelRegelmatig worden er medicijnen voorgeschreven, terwijl de klachten door middel van meer of anders bewegen verholpen kunnen worden. Wat is bewegen en hoe raken we de juiste snaar om intrinsieke motivatie te vinden?

Lichaamsbeweging als interventie bij psychisch leed door Bjarne Timonen.
Er is voldoende bewijs dat gebrek aan lichaamsbeweging een risicofactor is voor het ontwikkelen van psychische klachten. Vooral bij depressie, maar ook bij burn-out, een steeds vaker voorkomende reden van arbeidsverzuim. En er is steeds meer bewijs dat een interventie op dit terrein, vooral running therapie, significante reductie van klachten kan bewerkstelligen.

Bewegen in relatie tot hart en vaatziekten door Joep TeijinkClaudicationet is hét landelijk netwerk voor oefen- en fysiotherapeuten waarbij scholing gericht op ‘etalagebenen’ een belangrijk speerpunt is. Waarom is deze looptherapie nodig om patiënten te helpen?

Gezonde wijkaanpak door Françoise Langens.
Huisartsen zien steeds meer patiënten met gezondheidsvragen waarvoor de oplossing in het sociaal domein of leefstijladvisering te vinden is. De huisarts kan het niet alleen. Reden genoeg om de handen ineen te slaan met bijvoorbeeld leefstijlcoaches, welzijnswerkers, buurtsportcoaches, gemeente en GGD.

Gezondheidscentrum 3.0 door Rubik Nazarian, Evelien van der Vinne, en Frits Oosterveld.
Samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgverleners is van cruciaal belang bij het verbinden van preventie, welzijn en zorg. Het integreren van leefstijlinterventies in de spreekkamer is een gemeenschappelijk belang van de gemeenten, zorgverzekeraars en huisartsen.

Gecombineerde leefstijlinterventies, GLI: Leefstijl leeft door Jan Willem Leidekker
Van signaleren en intake naar monitoren en participeren.
Gecombineerde Leefstijlinterventie is advies en begeleiding bij voeding, beweging en gedrag.
Presentatie Jan Willem Leidekker gaat in op de stand van zaken rondom de Gecombineerde Leefstijl Interventie en de multidisciplinaire aanpak binnen de zorg, het sociale domein en de voorzieningen in de wijk.

Bas Van de Goor. Bas van de Goor Foundation
De Bas van de Goor Foundation (BvdGF) zet zich al 12 jaar in om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen.

Tarieven
Basistarief: € 195,-

Voor leden van het DAI netwerk Artsen & leefstijl, en de leden van LHV geldt het kortingstarief van € 165,-

Klik hier voor het draaiboek: Symposium17-april

Voor leden van het DAI Leefstijlcoach: fysiotherapeuten, diëtisten en praktijkondersteuners geldt het speciale kortingstarief van € 125,- Op het symposium is plaats voor een beperkt aantal deelnemers. Fysiotherapeuten die ingeschreven staan in het CKR (Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie) kunnen ook punten verzamelen in het Kwaliteitsdeel. Op het symposium is plaats voor een beperkt aantal beleidsmedewerkers.

Voor deze nascholing zijn de algemene voorwaarden van Academy Inc / DAI van toepassing. Indien je akkoord gaat dan kun je aanmelden via ANVH

Lees ook : Nu is het wetenschappelijk bewezen: “Bewegen verkleint de kans op depressie” Tijdschrift JAMA Psychiatry  Dagelijks een kwartier joggen, of wat langer wandelen of tuinieren, doet de kans op depressies verkleinen. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het gezaghebbende medische tijdschrift JAMA Psychiatry.

Lees ook :  Community Dokter & Bewegen 

Dokter & Bewegen wil een platform bieden aan huisartsen die bewegen als leefstijlinterventie willen integreren in hun huisartsenpraktijk. We willen via dit platform middels kennisdeling en uitwisselen van ervaringen een waarde toevoegen in de huisartsenpraktijk.

Ambassadeurs : Matthijs van der Poel : huisarts,  Joep Teijink : vaatchirurg, Bram Bakker : psychiater, Hanno Pijl : Internist-endocrinoloog, Leonard Hofstra: cardiologie,  Petra Ooms, : huisarts Gordon Oron,: Janneke Wittekoek : cardiologie, Hans van Kuijk : sportartsAngela Brown,: huisarts, Femke van Gennip:  huisarts Ernst Jurgens. : arts, Michiel Zandbelt: reumatoloog, Prem Heera: arbo arts, Annelies Vervoort : sportarts, Sattva van Leeuwen : huisarts, Goos Laverman : internist , Esther Ronner : huisarts, Pauline Appelboom : huisarts

Presentaties: Symposium: Dokter & Bewegen – Gezonde wijkaanpak (GLI) 17-04-19

Matthijs van der Poel

Joep Teijink

Bjarne Timonen

Francoise Langens

Jan Willem Leidekker

Bas van de Goor

Frits Oosterveld

Rubik Nazarian