12 oktober, 21:43•2 minuten leestijd
Vlissingen krijgt drie gezondheidscentra met buurtteams die moeten zorgen dat inwoners sneller “de juiste zorg op de juiste plaats” krijgen. In de buurtteams werken maatschappelijk werkers, ouderenverzorgers en huisartsen samen. Huisartsen zijn nu al enthousiast.
Huisarts Jacqueline Roebroeck: ‘Buurtteams zijn een fantastisch initiatief’© Omroep Zeeland”
Ik ga bijna met pensioen, maar ik ben blij dat ik dit nog ga meemaken”, zegt huisarts Eric van Russen Groen. Ook zijn collega, huisarts Jacqueline Roebroeck is enthousiast. “Ik vind het een super initiatief.”Ze zien veel in de nauwere samenwerking tussen maatschappelijk werk en de medische zorg. “Vaak gaat een medische klacht om een onderliggend sociaal probleem”, zegt van Russen Groen. “Waar je vroeger niet zo goed wist ‘waar kan ik ze kwijt’, kan ik ze nu naar het buurtteam doorverwijzen. Het doorverwijzen gaat beter, de lijnen zijn korter.”
Betrokken partijen toosten woensdag op de plannen – links: huisarts Eric van Russen Groen© Omroep ZeelandVeel klachten worden nu óf door de huisarts óf door maatschappelijk werkers opgelost zonder dat zij veel contact met elkaar hebben. Bij problemen als eenzaamheid of schulden komen mensen dan weer bij de huisarts en dan weer bij maatschappelijke hulpverleners terecht.
Samenwerken moet het verschil gaan maken, verwacht huisarts Roebroeck. “Leed kan lichamelijke klachten geven en kan een oorzaak hebben waar een dokter vaak niet veel mee kan. We gaan er nu samen voor knokken. Het gaat erom: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de patiënt zich ‘wel’ gaat voelen?”In Oost-Souburg komt een gezondheidscentrum, waarschijnlijk aan de Dongestraat. In Vlissingen komt een centrum achter het ziekenhuis Adrz. Een derde locatie in Vlissingen wordt nog gezocht. Eén buurtteam is net begonnen. De twee andere gaan begin volgend jaar van start.
Vijf miljoen euro is er uit Den Haag gekomen voor de nieuwe gezondheidscentra. Het maakt deel uit van het compensatiepakket dat is afgesproken na het afblazen van de marinierskazerne.
“We zijn heel dankbaar dat we nu deze snelheid kunnen maken”, zegt wethouder Jeroen Portier (Groen links) van Vlissingen. “Veel gemeenten willen de zorg beter organiseren, wij kunnen dat nu. Er wordt met veel belangstelling naar Vlissingen gekeken.
“Behalve de gezondheidscentra en de buurtteams wordt ook een aantal gezondheidsprogramma’s gestart. Zoals valpreventie voor ouderen en een project tegen overgewicht bij jongeren. Het hele project heeft de naam Kerngezond.
Met het project Kerngezond is er nu geld voor preventie. De buurtteams moeten problemen vroeg signaleren, voordat er meer zorg nodig is. Bijvoorbeeld helpen met schulden. Die aanpak moet zorgen voor minder medische consulten.
Maar voor de WMO-zorg, dus de thuiszorg en dagbesteding, heeft de gemeente minder geld. De afgelopen jaren is daarop bezuinigd. Ook in de komende jaren wil het gemeentebestuur er verder op besparen.
Bron : Omroep Zeeland