Slaapmisperceptie in de wachtkamer

Steeds meer huisartspraktijken in het land werken met zorgprogramma Slaapstraat. De prevalentie van slaapstoornissen is hoog en de betreffende patiënten verdienen gedegen onderzoek en behandeling. Daarnaast lopen veel mensen rond met een vermeend slaapprobleem; zij denken te kort, te veel of te onrustig te slapen en maken zich daar zorgen over met alle gevolgen van dien voor hun kwaliteit van leven.

Voor twee van deze ‘denkfouten’ hebben wij wachtkamerschermfilmpjes laten ontwikkelen. Het primaire doel is educatie en geruststelling. Mogelijke bijvangst: minder vermeende slaapproblemen op het spreekuur.

Vrij te gebruiken

Slaapstraat heeft met financiële ondersteuning van Gezondheidscentrum Oog in Al in Utrecht de mogelijkheid gekregen om twee wachtkamerschermfilmpjes te ontwikkelen. De twee misverstanden die we in deze filmpjes onder de loep nemen zijn de aanname dat iedereen 8 uur slaap nodig heeft om zich fit te voelen en dat iemand een hele nacht aan één stuk door moet slapen. Belangrijk is echter vooral de aanwezigheid van klachten overdag.

De wachtkamerschermfilmpjes zijn te vinden in de databank van de diverse aanbieders van wachtkamerschermen. Je kunt de filmpjes bekijken op en embedden vanaf ons YouTube kanaal