PTSS in de huisartspraktijk . 11 mei , 20.00 uur. 1 pe-punt . Deelname is gratis. ABCI, POH-GGZ, NIP, NVvPO

PTSS kan iedereen treffen en belemmert vaak het normaal functioneren in het dagelijks leven. Bij eenvoudige PTSS-beelden kan de behandeling goed in de eerste lijn gebeuren. Hoe kunt u PTSS als huisarts of POH vroegtijdig signaleren, hoe ziet de behandeling in de eerste lijn eruit en wanneer verwijst u de patiënt door? Tijdens dit interactieve webinar worden drie verschillende onderwerpen met betrekking tot PTSS besproken door een psychiater, een huisarts en een psycholoog.

De achtergrond van PTSS

In de eerste twintig minuten van het webinar zal psychiater Stef Linsen vertellen over de omschrijving en de symptomen van het spectrum van PTSS van mild tot ernstig, met de bijbehorende prevalentie. Daarnaast zal hij ingaan op de variabele comorbiditeit en de consequenties daarvan voor aanvullende therapie. Hij zal het belang bespreken van pro-actieve screening met behulp van enkele eenvoudige vragenlijsten. Tot slot zal hij de psychosociale variabelen behandelen die van invloed zijn op het verloop van PTSS.

PTSS in de huisartsenpraktijk

Wanneer denk je in de huisartsenpraktijk aan PTSS? Hoe stel je de diagnose en wat kan je zelf voor je patiënt betekenen? Is medicatie geïndiceerd? Wanneer verwijs je door? Welke rol speelt de POH-GGZ? Aan de hand van casuïstiek geeft Astrid Hertogh, kaderhuisarts GGZ, antwoord op deze vragen. Hierna kunt u de eerste presentatie van PTSS in de huisartsenpraktijk beter inschatten en bent u op de hoogte van de behandeling van PTSS en de rol van zowel de POH als de huisarts hierin. 

Organisatie van de zorg rondom PTSS

Nynke de Boer, psycholoog en directeur van Curalma, sluit het webinar af met een presentatie over de organisatie van de zorg rondom PTSS. U krijgt inzicht in hoe de huidige zorg rondom een psychotrauma na een stressor is georganiseerd. Nynke zal ingaan op de de manier waarop we signalen van PTSS vroeg onderkennen en hoe we preventief kunnen werken. Daarnaast zal ze bespreken hoe de huidige behandeling van PTSS er in de praktijk uitziet en wat de resultaten zijn op het gebied van herstel en participatie en re-integratie in de samenleving.

Curalma

Curalma richt zich op (korte, klinisch en intensieve) behandeling van complexe posttraumatische stress stoornis (c-ptss). Onze trauma behandeling combineert verschillende behandelmethodes (multidisciplinair, multimethodisch). Op deze manier (psycho)traumatische ervaringen verwerken kan mensen snel klachtverlichting geven.

Meld je aan via de website van MedischeScholing