Huisartsen in IJsselmonde tevreden over ‘Welzijn op Recept’@Consultancy_nl

In het Rotterdamse stadsdeel IJsselmonde werkt welzijnsorganisatie PIT 010, dat onderdeel is van bureau B&A, aan het versterken van de wijk en het welzijn van haar buurtbewoners. Zes maanden geleden startte PIT 010 met een pilot ‘Welzijn op recept’, een samenwerking met lokale huisartsen. Na een tussentijdse evaluatie blijkt het initiatief een succes te zijn. 

Veel mensen die regelmatig de huisarts bezoeken hebben last van lichamelijke klachten, stress, somberheid of slecht slapen, vertelt Mourad Lemsidi, Jobcoach bij B&A: “Medicijnen zijn hiervoor niet altijd de oplossing, bijvoorbeeld als de oorzaak door sociaal maatschappelijke problematiek gevormd wordt. Dan ligt de oplossing eerder in sociale of beweegactiviteiten, de huisarts kan in dat geval ‘Welzijn op Recept’ voorschrijven. Hiermee kunnen mensen met ondersteuning van een welzijnscoach (nieuwe) passende activiteiten ondernemen.”

Inmiddels zes maanden geleden werd de pilot Welzijn op Recept gestart in de Rotterdamse wijk IJsselmonde. Welzijnsaanbieder PIT 010 werkt hier samen met Zorgimpuls, huisartsenpraktijken van Leeuwen en Odedokter en Praktijkondersteuning IZER. Mourad Lemsidi vervult vanuit PIT 10 samen met Yasemin Kot de rol van welzijnscoach binnen ‘Welzijn op Recept’. Kot en Lemsidi hebben bij de betrokken huisartspraktijken een ‘inhouse’ spreekuur. “Hier kunnen patiënten zowel op afspraak als via open inloop gebruik van maken”, licht Lemsidi toe.

Tijdens de eerste tussentijdse evaluatie werden Zorgimpuls en de betrokken huisartsen gevraagd naar hun bevindingen tot nu toe. Het resultaat: een 8. “Een prachtige beoordeling”, aldus Lemsidi. “Welzijn en zorg hebben elkaar nodig, die verbinding is belangrijk. Huisartsen worden vaak gebruikt als luisterend oor, maar daar zijn zij eigenlijk niet voor. Op deze manier kunnen we hen deels ‘ontzorgen’ en kunnen zij het werk doen dat ze moeten doen. En wij als maatschappelijk werk zijn beter bereikbaar en zichtbaar, mensen die onze hulp kunnen gebruiken vinden op een andere manier hun weg naar ons.” 

Een van de betrokken huisartsen voegt toe: “Het was misschien even wennen. Je stelt andere, soms specifiekere en gerichter vragen met betrekking tot sociaal maatschappelijke zaken. Wanneer iemand binnenkomt met hoofdpijn- of stressklachten, speelt er vaak veel meer: denk aan eenzaamheid of financiële problemen. Als je die onderliggende oorzaken kunt verhelpen, zoals nu in samenwerking met de welzijnscoaches, ben je duurzaam bezig. Een pilletje tegen de hoofdpijn is dan slechts een kortetermijnoplossing.”

Welzijnscoach Kot geeft een praktijkvoorbeeld: “Laatst hebben we iemand geholpen die bij de huisarts kwam met depressieklachten en waarachter een ingewikkeld verhaal schuilging. Ze was onder andere haar goede baan, huis en daardoor zelfs haar gezin kwijtgeraakt. De problemen stapelden zich op en ze had alle hoop verloren. De huisarts hielp haar met de depressie, terwijl wij haar maatschappelijk konden ondersteunen. Inmiddels gaat het letterlijk op alle fronten een stuk beter met haar. Haar glimlach en blijdschap na al die maanden stress, dat maakt een samenwerking als deze zo waardevol.”