Huisarts met vakantie; vervanger staat niet altijd klaar in stad

Huisartsen die aangesloten zijn bij zorgorganisatie Stroomz gaan deze zomer weer met vakantie. Vervangers zijn daarom niet meteen geregeld. Het gaat er daarom om spannen of alle Eindhovenaren kunnen reken op huisartszorg deze zomer. Stroomz is met spoed op zoek naar werknemers.

Een noodkreet lijkt het wel als je de advertenties op Facebook leest. Stroomz is met spoed op zoek naar waarnemers die in de zomer kunnen invallen voor de collega’s die op vakantie zijn. En daarbij wordt zelfs een verhoogd tarief aangeboden. “Het is natuurlijk ieder jaar weer een probleem, maar er is nou eenmaal een huisartsen tekort in Nederland. Een hoger tarief bieden is dan een middel, maar dat doen we natuurlijk niet graag”, legt bestuurslid Ellen Huijbers uit. 

In totaal zorgen de 100 huisartsen voor ruim 200.000 inwoners. Een groot deel van de huisartsen is volgens Huijbers half juli op vakantie. “Het gaat dan voornamelijk om huisartsen met kinderen. Die kunnen alleen op vakantie natuurlijk als de kinderen vakantie hebben. Net als vorig jaar zomer hebben we te maken met een hele krappe bezetting en zou het zomaar kunnen dat dat niet gaat lukken.”

Acute zorg 

Stroomz heeft nog vijf weken om het tekort op te vangen, maar verzekert patiënten dat acute zorg altijd blijft doorgaan. Niet dringende zorg voor waar je een keer voor naar de huisarts moet, laat dus even op zich wachten. Volgens Huijbers zijn er alternatieven, want digitaal is er ook een hoop te vinden. 

“We verwijzen mensen ook altijd naar de online helpdesk waar ze voor hun vragen terechtkunnen. Deze adviezen zijn raadzaam en op te volgen voor mensen met klachten.”

Huijbers benadrukt dat het tekort in de zomervakantie groter is dan in de rest van het jaar. Mocht er niet genoeg waarnemers gevonden worden, dan moet Stroomz op zoek naar een andere oplossing. Al wil ze daar nog niet op vooruitlopen.