Dat steeds meer huisartsen door huisvestingsproblemen uit de wijk verdwijnen, is een onwenselijke ontwikkeling, stellen Attje Kuiken en Corinne Ellemeet. Zorg dicht bij huis is een groot, collectief belang.
Huisartsen zijn het kloppend hart van onze zorg. Zij hebben als eerste contact met patiënten bij medische of psychische problemen en bouwen veelal een persoonlijke band op.
De huisarts staat dichtbij en is van onschatbare waarde. Mensen kunnen er snel terecht en wanneer nodig komt de huisarts op bezoek. Maar die nabijheid van deze cruciale zorg is steeds minder vanzelfsprekend. Acht op de tien huisartsen hebben problemen door gebrek aan betaalbare huisvesting voor hun praktijk, blijkt uit onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Veel praktijken barsten uit hun voegen, maar kunnen geen kant op. Ze worden gezien als commerciële partij en kunnen de hoge koop- of huurkosten van grotere ruimten niet betalen. Het probleem is zo acuut dat duizenden huisartsen een patiëntenstop hebben ingelast. Andere huisartsenpraktijken vertrekken uit de wijk naar randen van gemeenten, waardoor ze minder snel bereikbaar zijn.