Doordat zorgverzekeraars wurgcontracten aanbieden aan huisartsen, tekent inmiddels de helft van de huisartsen in Nederland geen contract meer en werkt als zzp’er. De verantwoordelijkheid voor de spoedzorg in de avonden, nachten en weekenden drukt hierdoor nog zwaarder op de groep huisartsen met eigen patiënten. Die krimpt steeds verder en kan de 24-uurs verantwoordelijkheid voor spoedzorg, naast de dagzorg, niet langer dragen.
Dit stelt huisarts Rinske van de Goor deze week in haar column in de Volkskrant. Dertig jaar geleden zorgde elke huisarts overdag voor zijn eigen patiënten en organiseerde samen met naburige huisartsen de spoedzorg: om de beurt deden ze dienst. Zorgverzekeraars bieden huisartsen tegenwoordig slechts één contractvorm aan. De huisarts verantwoordelijk voor zorg voor de eigen patiënten gedurende 50 uur per week, 52 weken per jaar. Daarnaast houdt dit contract de huisarts verantwoordelijk voor spoedzorg in alle avonden, nachten en weekenden.
Hierdoor heeft de helft van de huisartsen inmiddels gekozen voor het zzp-schap. Volgens Van de Goor is het nu crisis in huisartsenland. “Met polarisatie tussen zzp-huisartsen, die zich beroepen op hun individuele vrijheid en autonomie, en huisartsen met eigen patiënten, die wijzen op de collectieve verantwoordelijkheid van de beroepsgroep. Overheid en zorgverzekeraars zien nu ook dat de zorg zo instort.”
De vraag is nu of de vele zzp-huisartsen bereid zijn om ook de verantwoordelijkheid van de spoedzorg mee te dragen. Sommige huisartsen met eigen patiënten geven aan hun praktijk te stoppen als de huisartsenspoedzorg niet met alle huisartsen gelijk gaat worden gedeeld. Of ze nemen deze 24-uurs verantwoordelijkheid niet meer op zich. Van de Goor: “De vraag is dan niet óf de spoedzorg in elkaar dondert, maar hoe.”
Bron: de Volkskrant