Dit zijn de 10 best gelezen praktijkvoorbeelden van 2021.

Het jaar is bijna om, en dus blikken we terug. In 2021 is er in heel Nederland weer keihard gewerkt om de Juiste Zorg op de Juiste Plek verder te brengen. Dat is terug te zien in de vele mooie praktijkvoorbeelden die we het afgelopen jaar hebben toegevoegd aan onze website. Deze 10 praktijkvoorbeelden werden in 2021 het meest gelezen.

10. Physician Assistant houdt spreekuur in fysiotherapiepraktijk

Een arts onderzoekt een patiënt na een knie-operatie© VWS / PureBudget

Patiënten die fysiotherapie krijgen moeten soms tussentijds onderzocht worden door een arts. Vaak worden die patiënten na het onderzoek weer teruggestuurd naar de fysiotherapeut voor behandeling. Om dit proces voor patiënten en professionals soepeler te laten verlopen, houdt een Physician Assistant van kliniek ViaSana een maandelijks spreekuur bij meerdere fysiotherapiepraktijken.

Lees het artikel

9. Ziekenhuis geeft voedingsadvies op maat bij chronische ziekten

Boodschappentasje met bleekselderij, paprika, broccolu en tomaten© Pexels / Polina Tankilevitch

Miljoenen Nederlanders hebben een of meer chronische ziekten. Met goede voeding is bij deze groep veel gezondheidswinst te behalen. Toch maakt voedingsadvies vaak geen deel uit van de behandeling. Ziekenhuis Gelderse Vallei brengt daar verandering in. Behandelaars gebruiken daar de online vragenlijst Eetscore om voeding bespreekbaar te maken bij hun patiënten.

Lees het artikel

8. COPD-patiënten beter geholpen met landelijk zorgpad voor longaanvallen

Intake met een patiënt op de longafdeling© Long Alliantie Nederland

Jaarlijks belanden ruim 36.000 mensen met COPD in het ziekenhuis na een longaanval: een plotse verergering van klachten waarbij iemand het gevoel heeft te stikken. De Long Alliantie Nederland heeft samen met het Longfonds een zorgpad ontwikkeld voor de zorg tijdens en na ziekenhuisopname volgend op een longaanval. De patiënt ontvangt hiermee betere zorg en krijgt handvatten voor meer controle over de ziekte. 

Lees het artikel

7. Zorg en welzijn komen samen in wijkgerichte aanpak

Galerijflat in Amsterdam-Noord© Kick Smeets / Rijksoverheid

In Amsterdam-Noord wonen veel kwetsbare mensen, die vaak kampen met armoede, eenzaamheid, een zwakke gezondheid en andere problematiek. Om de problemen in dat stadsdeel bij de wortels aan te pakken is Beter Samen in Noord opgericht: een programma om zorg en welzijn met elkaar te verbinden. Het programma wil kwetsbare bewoners helpen om zelfstandiger te functioneren en meer deel te nemen aan de maatschappij. 

Lees het artikel

6. Zelfredzame cliënten met virtuele thuiszorg

Wijkverpleegkundige geeft oudere client uitleg over een tablet.© Lelie Zorggroep

De thuiszorg staat onder druk. Er zijn meer zorgbehoevende mensen, maar minder personeel en middelen. Hoe lever je dan toch goede en betaalbare zorg? De Rotterdamse Lelie Zorggroep vond een oplossing in Virtuele Thuiszorg: een reeks technologische hulpmiddelen die inzetbaar zijn in de wijkverpleging. Denk bijvoorbeeld aan sensoren om het leefpatroon in kaart te brengen, waardoor een blaasontsteking of een afwijkend dag-nachtritme sneller kunnen worden opgespoord.

Lees het artikel

5. Samen werken aan passende wijkverpleegkundige zorg

Wijkverpleegkundige overhandigt medicijnen aan een cliënt© Wijkverpleging Zwolle

De vraag naar wijkverpleging neemt al jaren toe. Om hieraan tegemoet te komen, kozen vier zorgaanbieders van wijkverpleging in Zwolle voor samenwerking in plaats van concurrentie. Zij bundelden hun krachten om de best passende wijkverpleegkundige zorg aan cliënten te leveren. Gezamenlijk hebben zij de kennis en ervaring om alle denkbare zorgvragen op te pakken. 

Lees het artikel

4. Boekingssysteem voor anderhalvelijnszorg ontzorgt huisartsen

Zorgprofessionals staan in de huisartsenpraktijk© PluhZ

Anderhalvelijnszorg lijkt een mooie oplossing voor de stijgende zorgvraag. Toch kan het ook extra werkdruk opleveren voor de huisarts. Het verwijzingsplatform voor anderhalvelijnszorg PluhZ ontzorgt de huisarts door een deel van de stappen in het verwijzingsproces te automatiseren. Dit leidt tot tevreden zorgverleners en patiënten, lagere kosten en minder onnodige verwijzingen naar het ziekenhuis.

Lees het artikel

3. App helpt jongeren met stress en eenzaamheid door corona

Tienermeisje zit op de bank met een tablet© Julia M. Cameron / Pexels

De coronacrisis zet het leven van jongeren op z’n kop. Veel jongeren ervaren eenzaamheid, stress en verveling. Bij sommigen heeft dit zelfs psychische problemen tot gevolg. Het ErasmusMC ontwikkelde een app die jongeren helpt met deze gevoelens om te gaan. Grow It! is de eerste Nederlandse gamified smartphone app die jongeren van 12 tot 25 steunt bij gevoelens van angst, somberheid, eenzaamheid en stress tijdens de coronacrisis.

Lees het artikel

2. Het ziekenhuis van morgen: minder stenen, meer bits en bytes

Foto van wapperende banieren van de Noordwest Ziekenhuisgroep© Noordwest Ziekenhuisgroep

De sterk toenemende zorgvraag stelt ziekenhuizen voor een fikse opgave: hoe blijf je goede zorg leveren die ook nog eens betaalbaar is? Om een grote uitdaging aan te pakken, moet je groots denken, is de redenering van Noordwest Ziekenhuisgroep. Met vernieuwbouw van de twee hoofdlocaties, digitalisering op meerdere fronten en een intensieve samenwerking met regiopartners transformeren ze gestaag naar de juiste zorg op de juiste plek.

Lees het artikel Meest gelezen in 20211.

  1. Thuisconsult specialistische palliatieve zorg

In de laatste levensfase kunnen de huisarts en de wijkverpleging meestal goede zorg bieden. Toch kunnen er onverwachte problemen ontstaan, bijvoorbeeld door acute verslechtering van de situatie van de patiënt. De huisarts weet dan niet altijd hoe te handelen. Om ongewenste ziekenhuisopname te voorkomen, bieden LUMC en Alrijne ziekenhuis een specialistisch thuisconsult.Lees het artikel