Toelichting op ANW-actieplan: ‘Alle huisartsen gelijk in 2023’

Onlangs publiceerde de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) het ANW-actieplan, dat ze samen met de toelichting eind november ter besluitvorming voorlegt in haar landelijke ledenvergadering. Het actieplan moet het verschil maken voor toekomstbestendige avond-, nacht- en weekenddiensten in de huisartsenzorg. Door de ANW-zorg anders te organiseren gaat de werkdruk van huisartsen omlaag. Dat geldt vooral voor praktijkhoudende huisartsen.

Alle huisartsen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het invullen van de 24-uurszorg. Ze kunnen bijvoorbeeld een aansluitingsovereenkomst aangaan met minstens één huisartsenpost (HAP) en zich zo committeren aan een aantal diensten. Via een aansluitovereenkomst brengt de gevestigde huisarts vanuit zijn/haar contract met de zorgverzekeraar patiënten in. De HAP is verplicht voor die patiënten ANW-diensten te verzorgen.

‘Voor het einde van het jaar plannen klaar om te implementeren’

LHV-voorzitter Aard Verdaasdonk verwacht snel overeenstemming over de actiepunten in de ledenvergadering. “Ik daag daarom elke LHV-afdeling en hds uit om voor het einde van het jaar de plannen klaar te hebben om dit plan te implementeren. Gezamenlijk lopen we vast nog tegen wat hindernissen aan, maar die lossen we samen op. LHV, VPH, NHG en InEen zetten gezamenlijk in op resultaat voor de volgende zomer”, zegt hij op de website van de LHV. Om vragen en discussiepunten over het actieplan te ondervangen, organiseren de LHV, VPH, NHG en InEen in november vijf bijeenkomsten waarbij alle huisartsen welkom zijn. 

De handen ineen voor toekomstbestendige anw-zorg

Toelichting op ANW-actieplan: ‘Alle huisartsen gelijk in 2023’