Welzijn op Recept is er nu voor alle Krimpenaren

28 maart 2023

Welzijn op Recept is vanaf nu voor iedere inwoner van Krimpen aan den IJssel beschikbaar. Op donderdag 16 maart werd fase 2 van Welzijn op Recept afgetrapt. Wethouder Hugo van der Wal verzorgde de aftrap. Annemieke von Königslöw (huisarts) vertelde enthousiast over haar  ervaringen. De welzijnscoaches waren aanwezig met een inwoner die vertelde wat deelname aan Welzijn op Recept voor haar had betekend. Welzijn op Recept is mede mogelijk gemaakt door VGZ.

Geen traditioneel pilletje, maar Welzijn op Recept

Welzijn op Recept is een alternatief voor mensen met klachten waarvan de huisarts de oorzaak niet goed kan vinden. Denk aan klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, stress of somberheid. Lang niet altijd hebben die klachten een medische oorzaak. Soms zijn mensen eenzaam of hebben zij bijvoorbeeld een dierbare verloren. Of heeft iemand geen werk en mist structuur in de dag. In plaats van een ‘traditioneel pilletje” voor te schrijven, verwijst de huisarts dan naar een welzijnscoach van KrimpenWijzer. Welzijn op Recept dus.

De pilotfase is voorbij

Aan de pilot deed Huisartsenpraktijk Zuid mee met 4 huisartsen. Dit was een groot succes. Vandaar dat nu alle praktijken van Krimpen aan den IJssel gaan werken met Welzijn op Recept.

Caroline Vercouteren (manager van Zorggroep Krimpen en projectleider van Welzijn op Recept): “Fijn dat alle praktijken mee kunnen gaan doen. De kracht van Welzijn op Recept ligt in de samenwerking tussen de huisartsen en welzijnscoaches. Als de deelnemer zelf geen contact opneemt, doet de welzijnscoach dit. De drempel voor deelname wordt daardoor laag. De welzijnscoaches hebben meer tijd om het gesprek aan te gaan over welbevinden en samen met de deelnemer zoeken ze naar waar je (weer) blij van wordt”.

Inwoner deelt ervaringen vanuit de praktijk

Tijdens de aftrap was de welzijnscoach aanwezig met een inwoner. Zij nam deel aan Welzijn op Recept vanwege haar eenzaamheid. Haar huisarts verwees haar naar de Welzijnscoach. Jowendy van der Graaf, een van de welzijnscoaches van KrimpenWijzer nam contact met haar op. Samen bespraken zij wat mevrouw graag wilde gaan doen. De welzijnscoach Jowendy begeleidde mevrouw tijdens het hele proces. Inmiddels gaat ze wekelijks eten in een wijkrestaurant waar zij een leuke groep mensen heeft ontmoet. Zo voelt ze zich gelukkiger en is ze blij dat de dokter haar heeft doorgestuurd naar Welzijn op Recept.