Wat is de huisartsen spoedpost? Wij vertellen het.

Misschien vraag je je wel eens af wat de huisartsen spoedpost eigenlijk is. Het is niet gek om te denken dat dit de huisarts is in de avond- en weekenduren. Daarom zou je dus net zo makkelijk in de avonden en weekenden naar de huisartsen spoedpost kunnen bellen als naar de huisarts. Dat is niet helemaal zo. Wanneer je dat niet weet, bel je misschien onnodig. Daarom leggen we je alles uit over de huisartsen spoedpost.

Dit is de huisartsen spoedpost

De huisartsen spoedpost is een zorginstelling voor huisartsenzorg in de avond- nacht- en weekenduren én op feestdagen in de regio waar de huisartsen aan verbonden zijn. Omdat de locaties gebundeld zijn, kan er hulp worden geboden vanaf één plek.

De beller is sneller

Wanneer je in de weekenden en avonduren dringend een huisarts nodig hebt, bel je met de huisartsen spoedpost. Zij zijn alleen telefonisch bereikbaar. In eerste instantie word je dus aan de telefoon geholpen. Wanneer de triagist aan de hand van vragen bepaalt dat het medisch gezien dringend is, plant diegene een afspraak voor je in.

De post is vanaf 17.00 uur bereikbaar, dan is je eigen huisarts namelijk klaar met werken. De hele avond en nacht bel je bij spoed de huisartsen spoedpost, totdat je eigen huisarts weer aan het werk is. Ook in de weekenden en op feestdagen is de post er voor spoedgevallen. Let op: zij zijn er alleen voor situaties die echt niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.

Een inkijkje in de gesprekken

Op de huisartsen spoedpost komen veel verschillende telefoontjes binnen. De een is een stuk urgenter dan de ander. Het is moeilijk te zeggen hoeveel van die gesprekken echt ‘nodig’ zijn en welke eigenlijk geen spoed waren. Wel zien we een soort patroon over de dag. Zo zijn de zorgvragen tussen 17.00 uur en 18.00 uur vaak van mensen wie het niet meer lukte om overdag te bellen en graag hun huisarts willen spreken.

Na 18.00 uur bellen mensen die net een klacht hebben opgelopen. Denk aan een snee in de vinger tijdens het koken. Een verzwikte enkel na de voetbaltraining. Of in de zomermaanden: brandwonden bij het barbecueën. Vanaf een uur of 21.30 uur worden we gebeld door mensen die bezorgd zijn en twijfelen over klachten. Meestal lopen ze al even met de klacht en begint de onrust nu toe te slaan.

Bellen bij spoed

De huisartsen spoedpost is niet een gewone vervanger van je eigen huisarts. Jouw eigen huisarts kun je in principe altijd bellen om te overleggen met de assistent en eventueel een afspraak te maken voor je klacht. De huisartsen spoedpost is er nadat de eigen huisarts sluit. Als er dan sprake is van spoed, kun je nog wel geholpen worden. Klachten waar je overdag niet aan toe kwam, zijn geen spoed. Daarvoor is de huisartsen spoedpost dus niet bedoeld. Pas als iets écht niet kan wachten tot de volgende werkdag, bel je de huisartsen spoedpost.

Deelnemende Brabantse huisartsen spoedposten

Huisartsenpost-West-Brabant

Shoko

Huisartsenpost-Oosterhout

Prima-Cura-Huisartsen-Spoedpost

Huisartsenpost-Oost-Brabant