Last van depressie of stress tijdens de coronacrisis? Hier kan je terecht
Deskundigen waarschuwen dat de coronacrisis kan leiden tot angst en depressie. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat mensen zich door de coronacrisis een stuk minder gelukkig voelen dan voor de uitbraak van het virus. Veel mensen voelen zich eenzaam door het gesprek aan sociaal contact. Of ervaren veel stress door de onzekere situatie waarin ze zijn beland. Zit jij nu minder lekker in je vel? Dat is heel begrijpelijk. Gelukkig staan er verschillende hulpverleners voor je klaar.
Thuisisolatie kan leiden tot doemdenken, slapeloosheid, gepieker en een kort lontje, zo legt ook neurowetenschapper Judith van Leeuwen uit. “Waar de meeste mensen normaal gesproken kunnen terugvallen op hun familie en vrienden voor een positieve kijk op de situatie, waardering en een gevoel van veiligheid, zijn zij nu op zichzelf aangewezen.” (bron: AD)
Het kan helpen om met iemand over je somberheid of angst te praten. Bijvoorbeeld met een psycholoog. Heb je hier behoefte aan? Dan kun je het beste eerst een afspraak maken met je huisarts. Je huisarts kan je vervolgens doorverwijzen naar een praktijkondersteuner of psycholoog. Ondanks de coronacrisis gaat de geestelijke gezondheidszorg namelijk gewoon door. Hoe dit precies gebeurt, is per praktijk verschillend. Gesprekken met een psycholoog kunnen plaatsvinden in een praktijk volgens de richtlijnen van het RIVM of door videobellen. Houd er wel rekening mee dat er wachttijd kan zijn.
Naast de reguliere GGZ zijn er allerlei initiatieven opgericht, speciaal voor mensen met klachten die gerelateerd zijn aan de coronacrisis. Het voordeel is dat je hier direct en zonder verwijzing van je huisarts terecht kunt. Zo kun je contact opnemen met een hulpverlener via MIND Korrelatie, de Luisterlijn, of het Rode Kruis. Een ander initiatief is OpenUp. Via dit coronaloket kun je bellen of chatten met een psycholoog. Het kennismakingsgesprek is gratis; vervolgafspraken worden wel in rekening gebracht.
Initiatieven zoals de Luisterlijn en het Rode Kruis kun je gratis bellen. Je hoeft dus niks te regelen met je zorgverzekering. Word je door je huisarts doorverwezen naar een psycholoog? Dan worden de kosten vergoed vanuit de basisverzekering als er een officiële diagnose is gesteld. Je betaalt wel eigen risico. Stuurt de huisarts je door naar de praktijkondersteuner? Dan worden de kosten vergoed vanuit de basisverzekering en hoef je geen eigen risico te betalen.
Tip: heb je een naturapolis? Controleer dan wel of je zorgverzekeraar een contract heeft met de psycholoog of behandelaar waar je heen wilt. Je kunt dit doen via onze contracteringsmodule. Lees voor meer informatie ook de pagina over depressie en je zorgverzekering.
MIND Korrelatie0900-1450 (elke werkdag tussen 9.00 en 22.00 uur)De Luisterlijn0900-0767 (dag en nacht bereikbaar)Het Rode Kruis070-4455888 (van ma t/m zo van 9.00 tot 21.00 uur)OpenUp020-2444888 (op werkdagen van 8.30 tot 21.00 en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur)